Mikael Grönroos granskar olika fenomen med glimten i ögat

Okategoriserade

Hur ska man tro på mobilkritikerna?

15 Oct , 2011, 07.03 Mikael Grönroos

 

Är det farligt att tala i mobiltelefon eller inte? Kan den elektromagnetiska strålningen från luren skada hjärnan?

Man vet inte riktigt men ändå finns det de som i högan sky kräver mobilförbud och förbud mot alla antenner och apparater som strålar på kontor och i hemmen.

Problemet med dessa högljudda strålningsmotståndare är att de ofta säger sig lida av elöverkänslighet, att de med andra ord börjar må dåligt genast som man tänder en lampa eller knäpper på en dator i deras närhet.

Tyvärr verkar vetenskapen ganska enig om att symptomen beror på någonting annat än elektricitet. Elöverkänsliga reagerar när de vet att en apparat är påslagen men inte om de är ovetande om det. Strålningsmotståndarna har därmed förbrukat sitt förtroende, i en skeptikers ögon åtminstone.

2 kommentarer

  1. Christel Lindblad skriver:

    Det som är sorgligt och jobbigt är ändå att de som säger sig vara elöverkänsliga faktiskt mår dåligt på riktigt. Då hjälper det inte att säga åt dem att de inte mår dåligt. Eller det kunde kanske göra det om man är tillräckligt övertygande?

    Om det hälper för dem att hålla sig undan elektriska apparater så är det väl ändå bra? Då sparar de ju en massa energi också. Vi kunde öppna en elöverkänslighetskoloni i Sibbo Storskog där det är rätt ont om elapparater. Jag har hört om en gosse som måste flytta dit för han mådde så illa och där klarade han sig.

    Det som gör att vi reagerar mot elöverkänsliga människors åsikter är kanske att vi känner det som ett hot mot vår bekväma livsstil? Vad tror du?

    • Mikael Grönroos skriver:

      När det gäller fanatism av olika slag hjälper det sällan att lägga fakta på bordet. Självfallet upplever de elöverkänsliga symptom och det ska vi inte förakta.
      En tid var det populärt med jordstrålning och jag kommer ihåg att min farmor gick med ett magnetarmband runt armen när jag var liten. Det finns folk som betalar för sockerpiller som homeopater påstår ha fantastiska egenskaper. Det finns sjuka går till handpåläggare för att bli botade.
      De behöver alla hjälp.

Kommenteringen är stängd.